top of page

3 věci, které opravdu potřebujete vědět

Pro lepší fotky, si musíte občas pořídit nějákou z výbavičky, kterou používají profíci. Jsou typy fotek, které bez správné výbavy prostě nepořídite. Sposuta drahé profi výbavy se dá sice nahradit, ale nikdy z toho není tak krásný výsledek, jako s tím jedním kvalitním kusem vybavením. Pojďme se podávat na to, co amatérský fotograf opravdu potřebuje, aby jeho fotky byli o krůček blíže k profíkům. A nebude to jen vybavení.

Číslo jedna - stativ. Pokud chcte mít opravdu ostré snímky, budete ho potřebovat. Specielně na snímky krajiny, architekruty, noční snímky, atd. Stativ dbá o to, aby váš fotoaparát zůstal v klidu, zbytečně se nehýbal a vaše fotografie bude o něco ostřejší, než z ruky. Samozřejmě, existují snímky, které bez stativu nepořídíte. A naopak. Zkušenost praví, že pokaždé když mám stativ u sebe, tak ho většinou nepotřebuji a když ho nemám, tak si rvu vlasy, proč sem si ho sakra nevzal. Stativ se dá nahradit tím, že položíte foťák na něco, co je naprosto pevné co se nehýbe (zeď, zem). Ovšem ne vždy máte něco takového k dipsozici. Prostě rada číslo jedna, pořiďte si stativ. A rozhodně se nevyplatí skrblit. Čím dražsí váš stativ bude tím lépe. A čím těžší váš stativ bude, tím lépe, protože ho nerozhodá sebemenší závan větru. Další věc, co by váš stativ měl mít je kulová hlava, nebo alespoň tří osá hlava. To vám dovolí upravit horizont velmi rychle a velmi pohodlně, bez bytečného zatahování a vytahování nohou stativu.

Číslo dva - Nesahejte na foťák. Pokud chctet mít fotku ještě ostřejší a už jste si pořídili stativ, tak na něj nesashejte, když mačkáte spoušť. Je několik cest jak na to. Jedna z nich je drátová spoušť. K dostání jsou k jakémukoliv foťáku, prostě jí zapojíte a můžete cvakat. Další věc jsou bezdrátové spoustě. U těch je výhodou, že opravdu nemáte fyzický kontakt s foťákem. Ale ne všechny fotoapáty umí tehle trik. A poslední způsob je asi nejlevnější, ale má jednu podmínku. Váš foťák musí umět vytvořit svou vlastní wifi síť. Pokud máte takovýhle stroj, jste za vodou. Pak už stačí si na váš smartphone stáhnout jakýkoliv software pro dálkové ovládání fotoaparátu. Je jich spousta a jsou zadarmo. Osobně doporučuji DSLR Controler, nebo pro Canon EOS Remote. A poslední věc, pokud nechcete pořizovat nic a ve vašem smartphonu už není místo na další aplikaci, použijte samospoušť. Nastavte jí na deset sekund, za tu dobu se foťák stabilizuje a fotka bude hned ostřejší.

Číslo tři - Pozor na ISO. Vždycky se snažte fotit s co nejnižší hodnotou ISO. Osobně ISO zvyšuji, když už jsem vyplýtval všechny ostatní možnosti jak fotku "rozsvítit". Samozřejmě taky záleží na foťáku. POkud máte zrdcadlovku za půl milionu, opravdu nepoznáte rozdíl mezi ISO 100 a 400. Ale u levných strojů už může být rozdíl celkem viditelný. Na fotce dole vidíte, co udělá ISO 1600 na starém Canonu 1000D. Digitální šum je prakticky všudepřítomný a fotka ztrácí kouzlo a a vůbec uplně všechno.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page