top of page

Co všechno najdete na vašem foťáku - část 1. přední strana

Nezáleží na tom, jak dlouho máte svůj foťák, vždycky je čemu se učit. A u zdrcadlovek to platí dvojnásob. Jestli jste si právě dneska koupili svoje první DSLR tělo, tak se vám může zdát, že se s tím nikdy nemůžete naučit a budete radši fotit na plnou automatiku. Nemá ale smysl to vzdávat. V tomhle díle se vám pokusím popsat, co všechno najdete na přední straně vaší zdrcadlovky. Nenechte se zmást tím, že na obrázku vidíte Canon fotoaparát. Většina věcí, které budu popisovat, jsou ekvivalentní na Nikonech a jiných značkách.

První krok k tomu, jak dobře ovládat svůj foťák, je přečíst si návod. A nesmějte se, opravdu to tak je. To, co vám popíšu, je také v návodu. A spousta dalších věcí. Dokonce můžete odhalit nějáké vychytávky, o kterých ani nevíte, že je vaše hračka má. Na druhou stranu, když se opravdu podíváte do návodu, najdete tam u popisu jednotlivých částí takovou spoustu věcí, že vám z toho může být až špatně. Pokusím se shrnout ty nejzákladnější, které by měl každý majitel znát a ovládat.

1 - Světlo pro redukci jevu červených očí. Při špatném osvětlení se lidské zorničky roztahují a při použití interního blesku nebo blesku umístěného blízko objektivu vzniká tak efekt červených očí. Tohle světýlko má za úkol posvítit na fotografovaného těsně před tím, než dojde k záblesku, tak aby se jeho zornice stihly stáhnout a tím se červené oči eliminovaly. Ze zkušenosti vím, že je lepší pořídit si externí blesk nebo světleší objektiv, ale o tom jindy.

2 - Ostřící kroužek. Jak už název napovídá slouží k zaostření fotky. Pokud používáte automatické ostření, kroužek se jeví pevným a točí se sám, tak jak mu to fotoaparát přikáže. V režimu manuálního ostření se s kroužkem dá volně otáčet a můžete ostřit jak chcete.

3 - Zoom kroužek. Tady asi není co dodat, kroutíte po směru hodinových ručiček a obraz se oddaluje a naopak.

4 - Tlačítko blesku. Slouží k použití zabudovaného blesku. Při zmáčnutí na vás blesk vyskočí a můžete blýskat jak se vám zlíbí.

5 - Přepínač AF/M. Tady přepínáte mezi manuálním a automatickým ostřením. AF - auto focus - automatické ostření. M - manual - manurální ostření.

6 - Přepínač OS. Tenhle přepínač nemají všechny objektivy. Tímhle vypnete nebo zapnete optickou stabilizaci objektivu. To se hodí například při focení ze stativu, většinou focení krajiny, kdy je fotoaparát v klidu a to, že se objektiv snaží stabilizovat, foťák spíše rozvibruje a nedělá to dobrotu na výsledném snímku.

7 - Zabudovaný mikrofon. Tuhle věc taky nenajdete u všech modelů, ale spíše u těch novějších, co zvládají i natáčet. Kvalita mikrofonu stojí za nic, ale pokud chcete něco rychle natočit, je to lepší než nic.

8 - Náhled hloubky ostrosti. Slouží k tomu, abyste mohli v hledáčku vidět hloubku ostrosti, fotoaparát totiž zacloní na nastavenou clonu až při zmáčknutí spouště. A nebo tímhle tlačítkem.

Doufám, že vám to alespoň torchu pomohlo. Příště se podíváme na zadní část fotoaparátu.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page